Dan škole
U našoj školi svečano smo obilježili Dan škole u kojem su učestvovali svi naši učenici. U programu koji smo pripremili uživali su mnogobrojni gosti,a samo jedan dio bajke prikazan je na fotografijama.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ekskurzija učenika IX razreda
Ekskurzija učenika devetih razreda realizovana je u periodu od 3.5.2017 do 5.5.2017. godine.
I dan
Posjeta Travniku, gdje su učenici posjetili stari dio grada, Šarenu džamiju, Elči-Ibrahim pašinu medresu, rodnu kuću Ive Andrića, Tvđavu i Plave vode. U Jajcu slijedi posjeta muzeju AVNOJ-a, s predavanjem i razgledanje Plivskog vodopada.
II dan
Posjeta Ostrožcu, obilazak kule i parka, potom obilazak grada Bihaća s njegovim najpoznatijim znamenitostima, Kapetanova kula, Fetahija džamija, Bihaćka kula. Putovanje i upoznavanje s prirodnim bogatstvima nacionalnog parka Una: Štrbački buk, Kulen Vakuf, Martin brod, Milančev buk uz pratnju stručnog vodiča. U popodnevnim satima organizovani ručak u Nacionalnom parku Una.
II dan
Putovanje prema Banjaluci preko Bosanske Krupe, Bosanskog Novog i Prijedora. Po dolasku u Banjaluku šetnja Gospodskom ulicom, orazgledanje centra grada i Ferhat-pašine džamije. Posjeta Tešnju, obilazak stare jezgre grada i kule uz pratnju stručnog vodiča.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Škola u prirodi za učenike IV razreda
Učenici četvrtih razreda  u pratnji svojih učiteljica: Mehmedić Nasihe, Morina Sanele, Sakić Sanele i socijalne radnice Albinović Amande su u periodu od 08. do 10. maja 2017.godine boravili u „Školi u prirodi“ u Šabićima. Pedeset osam  učenika naše škole uživali su u prirodnim ljepotama, druženju, učenju i sticanju pozitivnih navika.
U pratnji učiteljica i stručnog vodića učenici su obišli selo Rakitnicu, kanjon rijeke Rakitnice i stećke kod Umoljana. Tokom obilaska učenici su se upoznali   s prirodnim ljepotama mjesta, načinom života na planini, te legendama vezanim  za ovaj planinski kraj.
 
 
 
 
 
 
Posjeta učenika Tunelu spasa
Učenici IX razreda su 26.04.2017. godine u pratnji svojih razrednika posjetili Tunel spasa čiji je organizator općina Hadžići. Učenica Ferhatović Amila zabilježila je posjetu u Knjigu utisaka.
 
 
 
 
Projekat „Jačanja javne svijesti kroz medijsku promociju zaštite okoliša pod nazivom – Otpad nije smeće“
Naša škola sa svojim učenicima  učestvuje u projektu “Jačanja javne svijesti kroz medijsku promociju zaštite okoliša pod nazivom – Otpad nije smeće“ koji ima za cilj edukaciju učenika o selektivnom odlaganju otpada.  Projekat obuhvata edukaciju učenika o reciklaži i zaštiti okoliša, posjetu učenika deponiji  Smiljevići te kao najznačajni segment projekta međuškolsko takmičenje u skupljanju reciklažnih sirovina i izradi najboljeg eko kutka. Nosilac projekta je KJKP „RAD“ Sarajevo.
 
 
 
„Let's Do It“„Let's Do It“
„Let's Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 114 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 16.000.000 volontera. Danas je Let’s Do It pokretačka snaga pozitivnih društvenih promjena u Bosni i Hercegovini. Svojim radom žele da građanima vrate nadu u bolje sutra i vjeru da ova zemlja može biti bolje i ljepše mjesto za život.
Žele da naša zemlja u svijetu bude poznata kao zemlja čistih rijeka i planina, kao zemlja gostoprimstva i dobrih ljudi, kao zemlja u kojoj svako može da živi od svog rada, kao zemlja u kojoj ljudi različitih religija i nacija svoje razlike smatraju bogatstvom i kao zemlja u kojoj se svi nesporazumi rješavaju u ljubavi i miru.
Učenici naše škole bili su oduševljeni radionicom i predavanjem  koji su organizovani povodom Dana planete Zemlje, a u organizaciji Let's Do It.
 
 
 
STARS OF ENGLISH 2017
Takmičenje za učenike VIII i IX razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo Stars of English 2017 u organizaciji Međunarodne srednje škole Sarajevo / International School Sarajevo održano je u subotu 15. 4. 2017. godine. Cilj ovog takmičenja je promovisati interes mladih za korištenje i vježbanje engleskog jezika kako bi se izrazili i opisali svijet koji ih okružuje. Našu školu predstavili su učenici VIII razreda, članovi sekcije engleskog jezika Mladi kreativci, koju vodi nastavnica Elma Čomor.
U kategoriji Drama Challenge učenici Senaid Bećirović, Ahmed Hodžić, Adnan Huseinbegović, Lejla Kazić, Belma Krndžija, Adem Omerović, Amina Oruć i Faris Sirar predstavili su se vlastitom neobičnom adaptacijom Romea i Julije, čuvenog Šekspirovog djela. 
U kategoriji Spelling Bee okušali su se Kenan Alađuz (4. mjesto) i Hamza Dedović (9. mjesto). Ključ uspjeha je dobro poznavanje raznolikosti engleskih riječi.
U kategoriji Persuasive speaking takmičili su se Ismet Ćutahija i Nedim Rizvo. 
Tim koji su činili Adela Čomor, Ahmed Fejzić i Anel Rešidović učestvovao je u kategoriji English Champions League i plasirao se na 10. mjesto.
Svi takmičari i škola dobili su certifikate o učešću, a nastavnica Elma Čomor dobila je certifikat za mentorstvo.
 
 
 
ŠETNJA PRVAČIĆA
9. 4. 2017. u čenici prvog razreda su u pratnjih svojih učiteljica prošetali do  naselja  Donji Hadžići. Obišli su spomen-obilježje, džamiju i uživali u lijepom proljetnom danu.   
 
 
VOĆNI DAN
Od prvih školskih dana s učenicima govorimo o važnosti očuvanja zdravlja. Veoma bitnu ulogu u očuvanju zdravlja, pored redovne fizičke aktivnosti, svakako ima i zdrava ishrana. Međutim, ne završava sve samo na priči. Učenici I-1, I-2 i I-3 dogovorili su se sa svojim učiteljicama o sprovođenje voćnog dana koji je podrazumijevao da jedan dan u sedmici umjesto uobičajene užine u školu donesu neku voćku, ili više njih. Ova ideja dopala se roditeljima jednako kao i učenicima.
Voćni dan održavaju svakog petka ,''Voćni petak“, od septembra u kontinuitetu. Da bi ukazali na važnost voća kao, zdravog međuobroka, prvačići su povodom Svjetskog dana zdravlja odlučili napraviti voćnu salatu. Učenici su sami čistili i sjeckali voće koje su donijeli, a na kraju su i pojeli svoje voćne obroke. 
7. 4. Voćni dan imali su i učenici 5. razreda.
 
 
 
„Dobar pritisak za dug život“
7. 4. -  „Dobar pritisak za dug život“ je naziv projekta koji smo realizovali povodom Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava 7. aprila. Učenici devetog razreda su mjerili krvni pritisak i uposlenicima naše škole i svojim drugovima.
 
 
 
 
 
Škola plivanja za učenike IV razreda
U periodu od 20. do 31. marta 2017.godine za učenike IV razreda je realizovana Škola plivanja na Olimpijskom bazenu Otoka  koju je organizovala Općina Hadžići.  Školu  plivanja je pohađalo 57 učenika.
Stručni tim profesora je napravio program u kojem su djeca postepeno kroz igru upoznavala elemente plivanja i sticala vještine za samostalan i siguran boravak u vodi. Ovim pristupom većina djece je pokazala da se osjeća ugodno u vodi i zainteresovani su da usavršavaju plivačke tehnike.
U pratnji učenika su bili:
Sakić Sanela, voditelj odjeljenja IV1 (23 učenika)
Morina Sanela, voditelj odjeljenja IV2 (20 učenika)
Mehmedić Nasiha, voditelj odjeljenja IV3 (14 učenika)
Albinović Amanda, socijalni radnik
 
 
 
Tribina za roditelje „Saradnja porodice i škole”
U skladu s Godišnjim program rada i Planom saradnje s roditeljima, a u okviru kontinuirane saradnje škole s Porodičnim savjetovalištem Kantona Sarajevo 16. i 21. marta 2017. godine održane su dvije tribine za roditelje pod nazivom „Saradnja porodice i škole“. Učesnici tribine su bili: stručni saradnici KJU „Porodično savjetovalište", predstavnici OŠ „Hadžići“ (Direktorica, pedagoško-psihološka služba i nastavnici osnovne škole), roditelji učenika OŠ „Hadžići“ od I do IX razreda.
Ciljevi interaktivne tribine su bili:
  1. Razvijanje partnerstva između roditelja i škole (porodice i škole) u cilju najboljeg interesa djeteta;
  2. Ukazivanje na prednosti, mogućnosti i značaj saradnje  porodice i škole;
  3. Sagledavanje perspektive i uloga svih subjekata odgojno-obrazovnog rada i uvažavanje njihovih različitih pozicija;
  4. Iznošenje očekivanja roditelja i nastavnika u cilju razvijanja kvalitetnijih saradničkih odnosa;
  5. Identificiranje prepreka za kvalitetniju saradnju i načina prevazilaženja istih.
Nakon interaktivne diskusije, iznošenja konstruktivnih i pozitivnih zaključaka, urađena je i evaluacija tribine, s osnovnim zaključkom nastavka programa dobre prakse, komunikacije i saradnje.
 
 
 

Obilježili smo i Dan osoba s Down sindromom...

09.03.2017. godine učenici od prvog do trećeg razreda su u multimedijalnoj sali Općine Hadžići pogledali predstavu „Putovanje u čaroliju“.
 
 
 
 

DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
''Domovina nije riječ iz spomenara,
koju mogu zbrisati kiše i vrijeme.
Domovina to se srcem izgovara
i onda kad usne nam zanijeme.''
Ismet Bekrić
28.2.2017. godine u našoj školi je održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti pod nazivom "Bosno moja, lijepa, mila".
Djeca su naše najveće bogatstvo, sve što rade, rade od srca i iz ljubavi.
Kako se voli domovina pokazali su svi učenici naše škole na veličanstven način- pjesmama posvećenim Domovini.
Animatori  su bili naši dragi gosti Latif  Moćević i Mravko Travko.
Učenici su se predstavili sljedećim pjesmama:
- MOJ DOM (I razred)
- NEK' SVUD LJUBAV SJA ( II razred)
- U BOSNI SMO ROĐENI MI (III razred)
- ZEMLJA BOSNA (IV razred)
- BOSNA (V razred)
- HVALA MAMA  (razredi I – V)
- BOSNO MOJA, DIVNA,  MILA- svi učenici
’’Domovina se voli kad joj pjevaš’’ . 
I pjevali su svi zajedno njih preko pet stotina i poručili kako se voli jedna nam jedina domovina Bosna i Hercegovina.
Hvala svim roditeljima učenika, prijateljima naše škole i građanima na prisustvu i podršci našim učenicima, nastavnicima i školi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DABAR INFORMATIČAR
Izazov Dabar informatičar je namjenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Izazov ima za osnovni cilj da omogući učenicima da se zabave, nešto novo nauče i da pokažu sve svoje talente, i poznate i skrivene. Izazov takođe ima za cilj da pruži priliku svima za jedan novi susret s informatikom u svakodnevnom životu i informatikom kao naučnom disciplinom.
Izazov u Bosni i Hercegovini trajao je od 7 do 19. novembra 2016. godine u kome je  učestvovalo 8000 učenika. Iz naše škole učestvovalo je 65 učenika iz VII, VIII i IX razreda i pokazali su veoma dobre rezultate. U finale se plasiralo 13 učenika, ali tri učenika su se prijavila za učešće na istom.
Finalno takmičenje iz informatike za učenike osnovnih i srednjih škola iz cijele BiH održano je 4.2.2017. godine, na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu.
Šošić Azra osvojila je 1. mjesto u kategoriji sedmih razreda. U finalu su učestvovali i učenici Čavćić Berina i Hasanović Faris, čestitamo učenicima i zahvaljujemo se njihovim roditeljima koji su im bili pratnja i podrška. 

EDUKACIJA ISHODI UČENJA U NASTAVI BOSANSKOG, HRVATSKOG, SRPSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI
U periodu od 12.01.2017 - 17.01.2017. godine u našoj školi održan je replikacioni trening na temu: "Implementacija ishoda učenja u nastavi bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti". Radionici su prisustvovali direktorica škole, pedagogica, nastavnici/profesori razredne nastave i nastavnici/profesori bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti.
Voditelji radionici bili su Amina Proha i Amela Hadžiabdić.

PROFESIONALNA ORIJENTACIJA UČENIKA IX RAZREDA
U okviru programa profesionalne orijentacije, u srijedu, 21.12.2016. godine održana je radionica za učenike IX razreda naše škole u organizaciji Obrtničke komore Kantona Sarajevo.  Naziv radionice je bio: ''Prezentacija tradicionalnih i starih zanata''. Predstavnici Obrtničke komore i obrtnici iz različitih zanatskih oblasti (električar, kožar, frizer, automehaničar) predstavili su učenicima određena zanimanja, značaj očuvanja tradiciije pojedinih zanimanja s akcentom na razmišljanje učenika o deficitarnim zanimanjima u Kantonu Sarajevo.
Učenici su sa interesovanjem pratili izlaganja i prezentaciju članova tima Obrtničke komore i pokazali interesovanja za neka od predstavljenih zanimanja. Zahvaljujemo se Obrtničkoj komori Kantona Sarajevo na profesionalnoj i kontinuiranoj saradnji.

DAN DJEČIJE RADOSTI
Danas je u našoj školi obilježen Dan dječije radosti kroz projektnu nastavu i različite zabavno-kreativne aktivnosti. Učenici su se poslije nastave predstavili jedni drugima svojim radovima, pjevanjem, plesom i igrom. Tog  dana nema mjesta za tugu. Samo se raduje, smije i voli. Pogledajte video1, video2, video3.
Učenici su uspješno realizirali bazar, a prikupljeni novac od prodatih učeničkih radova usmjerit će se za kupovinu potrebnih udžbenika iz Engleskog jezika za njihove školske drugove.
 
 
 
 
 
 
 

POSJETA NAŠIH UČENIKA OPĆINI HADŽIĆI
22. decembra 2016. godine učenici naše škole, članovi CIVITAS sekcije, posjetili su Općinu Hadžići te tom prilikom razgovarali s načelnikom Hamdom Ejubovićem. Povod razgovora bilo je uređenje školskog dvorišta, ugradnja klupa, te kabinet u prirodi.
Učenici su se na sastanku s načelnikom pobliže upoznali s radom lokalne zajednice, dok je načelnik istakao da je Općina uvijek otvorena za razgovor o poboljšanju rada obrazovnih institucija na području Hadžića.
Učenici koji su bili u posjeti su: Amila Ferhatović, Adna Ibrica, Berina Čavčić, Selma Kladničanin i Benjamin Šeho.
 

DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
U četvrtak, 24.11.2016. godine je u prepunoj multimedijalnoj sali naše škole, a povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, održana svečana priredba. Osim učenika i nastavnog osoblja, priredbi su prisustvovali  roditelji i mnogobrojni gosti. Naši vrijedni učenici, zajedno sa svojim nastavnicima su se potrudili da uživamo u bogatom kulturno-zabavnom programu. Pogledajte video.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DAN OTVORENIH VRATA ORUŽANIH SNAGA BiH
17. 11. 2016. godine učenici V-3 razreda s učiteljicom Selmom Šunj posjetili su kasarnu „Zaim Imamović“ u Kahrimanima – Pazarić, a povodom 1. decembra – Dana oružanih snaga BiH. Učenici su imali priliku da vide način života i rada pripadnika Armije BiH. Također su vidjeli dio naoružanja kojim Armija raspolaže kao i vježbu koju su izveli njeni pripadnici.
 
 
 

ENGLESKI JEZIK
Nakon izražene potrebe stručnog usavršavanja govora na engleskom jeziku  održan je prvi čas konverzacijskog kursa engleskog jezika u našoj školi koji za svoje kolege vodi nastavnica Elma Čomor.
 

DAN JABUKE U NAŠOJ ŠKOLI
Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!
Upravo na današnji dan, 20. oktobra obilježava se Svjetski dan jabuka, koju je započela 1990. godine u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promovisanja njenih zdravstvenih kvaliteta.
Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruženja promovišući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.
U našoj školi je obilježen Dan jabuke panoima, kreativnim radionicama, pjesmama i dobrim rasploženjem.
„JABUKA JE SLATKO VOĆE, KOJE SVAKO DIJETE HOĆE.“
 
 

DAN UČITELJA
Dan učitelja obilježava se 5. oktobra u više od 100 zemalja svijeta. To je prilika da se pokaže koliko je važna uloga učitelja u razvoju društva, da se naglasi važnost rada svih učitelja, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji.
Članovi kolektiva naše škole  Dan učitelja obilježili su putovanjem u Mostar, koji se ubraja u jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovin. Bilo je to prekrasno druženje, na kojem nije manjkalo ni edukativnog ni zabavnog sadržaja, a bilo je  vremena i da  se načine lijepe fotografije za uspomenu.

SVEČANO OTVARANJE ŠKOLE
I da, dočekali smo dan koji smo svi potajno priželjkivali. 
Nije više ni nada, ni mašta, ni san, ovo je stvarnost!! 
U četvrtak  1. septembra  2016. godine, otvorili smo vrata nove škole za drage učenike, roditelje i sve ljude dobre volje !
Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su Premijer KS Elmedin Konaković, ministri u Vladi KS, predstavnici Skupštine KS, vijećnici Općinskog vijeća Hadžići, predstavnici Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS, direktori škola, direktori javnih i privatnih preduzeća, predstavnici političkih partija, predstavnici vjerskih zajednica, učenici škole te mnogobrojni gosti i građani općine Hadžići.  
Direktorica škole, Đenana Alispahić je u svom obraćanju istakla kako je ovo veliki dan za sve Hadžićane, te gostima poželjela dobrodošlicu.
Učenici naše škole izveli su prigodan kulturno-umjetnički program .
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, načelnik  Hamdo Ejubović i naša direktorica simboličnim rezanjem vrpce svečano su otvorili novu školu ,  Osnovnu školu „Hadžići“.
 
Učenici i njihovi roditelji nisu krili oduševljenje i radost zbog otvaranja ove škole. Smatraju da će njihova djeca imati odlične uslove za učenje i rad, a učenici su neizmjerno sretni što će svoje školske dane provesti u novim učionicama i klupama.