Aktuelnosti školska 2017/2018.
Dan škole
U utorak, 15.05.2018. godine u holu naše škole održana je svečana priredba povodom Dana škole pod nazivom „Rođendan naše škole je znaj!“.  Program smo započeli himnom škole koju smo sa zadovoljstvom predstavili prvi put u izvedbi svih naših učenika. U nastavku, nakon obraćanja direktorice škole i pohvala najvrednijim učenicima uživali smo u različitim vrstama plesa i glumi naših učenika. Na kraju, posebnu čar našem programu su dali prelijepi zvuci  ilahija i kasida u izvedbi svih naših učenika uz muzičku pratnju koju smo pripremili u čast mjeseca Ramazana.
Hvala svim roditeljima učenika, prijateljima naše škole i građanima na prisustvu i podršci našim učenicima, nastavnicima i školi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekskurzija učenika IX razreda
Ekskurzija učenika devetih razreda realizovana je u periodu od 03.05.2018. do 05.05.2018. godine u pratnji nastavnika Proha Amine, Čomor Pašane i Čočić Eseda.
I dan
Obilazak Mostara, Počitelja, Etno sela u Međugorju i vodopada Kravice. Dolazak u Neum oko 19:00 h i smještaj u hotelu Zenit. Na svim ovim destinacijama učenici su dobili kvalitetne informacije od strane stručnog vodiča o svim značajnim kulturno historijskim spomenicima, geografskim pojmovima i prirodnim ljepotama koje su posjetili.
II dan
Obilazak Dubrovnika gdje je lokalni vodič upoznao učenike s historijom grada i najvažnijim spomenicima kulture u Dubrovniku, nakon toga odlazak na otok Lokrum, na kojem su učenici odmorili i upoznali se s ljepotama ovog otoka. U povratku iz Dubrovnika stručni vodič je upoznao učenike sa značajem i historijom grada Stona i njegove tvrđave.
III dan
Obilazak nacionalnog parka Hutovo blato, gradova Stolac i Jablanice te povratak u Hadžiće oko 19:00 h.
 
 
 
 
 

Izlet učenika V razreda
Učenici petih razreda u pratnji svojih nastavnica: Sakić Sanele, Memić Elme,  Mehmedić Nasihe i  Čekrlija Vernese su u petak,  04. 05. 2018.  boravili   na izletu  u  Ajdinovićima. Pedeset sedam učenika naše škole su uživali u prirodnim ljepotama, druženju, učenju i sticanju pozitivnih navika uz različite edukativne i sportske aktivnosti.
Učenici su tokom jednodnevnog boravka na izletu  imali priliku da pokažu koliko su  samostalni i da se adekvatno pripreme za različite aktivnosti, a pri tom da pomognu drugom i zamole za pomoć kad im je potrebna. Osoblje S.R.C. Ajdinovići pobrinulo se da  na doručku i  ručku ima svega onoga što ovaj uzrast voli, a da to sve bude svježe, zdravo i domaće.
Svoje zadovljstvo izletom učenici su u povratku izrazili pjesmom i razdraganim smijehom tokom vožnje.
 
 
 

Škola u prirodi
Učenici IV razreda naše škole, zajedno sa svojim učiteljicama Senadom Kapetanović, Aminom Hujić, Sanelom Morina i socijalnom radnicom Eminom Bajrić, boravili su u Školi u prirodi u trajanju od 03. 05. 2018. do 05. 05. 2018.godine.
Ostvareni su svi ciljevi i zadaci predviđeni ovim vidom učenja u   Sportsko-rekreativnom centru “Ajdinovići”, nedaleko od Olova, a nadmorskoj visini od 950 m i  površini od 150 duluma, u divnom prirodnom ambijentu okruženom brdima i četinarskom šumom.
Učenici su pored socijalizacije usvajali i ljubav prema prirodi i životinjama, poboljšavali odnose između sebe, učili putem promatranja, istraživanja, isprobavanja, vodili računa da u novom ambijentu niko nije sam i da svi imaju ista prava, obaveze i svoje potrebe,  razvijali odgovornost, u okviru likovnih radionica ispoljavali svoju kreativnost,  razvijali  ekološku svijest   (značaj čistog zraka, životne sredine, boravka u prirodi za zdravlje), razvijali pozitivne navika kao što su: bavljenje sportskim aktivnostima i igrom, šetanje prirodom, vježbe oblikovanja,  usvajali pravilne higijenske, zdravstvene i prehrambene navike.
Druženje, tolerancija i prijateljstvo uz radne navike i samostalnost u radu, kao i svakodnevno vođenje brige o sebi nisu učenicima predstavljali problem, već su uživali brinući o sebi i pomažući prijateljima te svakim danom stjecali potrebno samopouzdanje.
Sve što su u „Školi u prirodi“ radili, vidjeli,  sve što su doživjeli i iskusili pogledajte na našim fotografijama.
 
 
 
 
 
 
 
 

Dan planete Zemlje
Učenici devetih razreda obilježili su Dan planete Zemlje sadnjom 50 sadnica jele u dvorištu naše škole.

Pošumljavanje
U četvrtak, 19.04.2018. godine, u okviru realizacije “Zelene sedmice” učenici osmih razreda naše škole  su zajedno s učenicima Srednje škole za okoliš i drvni dizaj u saradnji s KJP Sarajevo šume učestvovali  u akciji pošumljavanja na lokalitetu Igmana. U pratnji učenika bili su profesori Elma Žužić, Mersiha Imširović, Elvedin Karahodža i Admir Ibrica.
 
 
 

Stars of English 2018
U subotu 24.3.2018. godine naši učenici IX razreda Fišo Hana, Šarić Vedad i Alađuz Kenan učestvovali su na takmičenju „Stars of English 2018“ u kategoriji Spelling Bee. Takmičenje je održano u Međunarodnoj srednjoj školi (Francuske revolucije bb Ilidža). Nakon registracije i ceremonije otvaranja počelo je takmičenje u spelovanju između 33 učenika. Većina takmičara su bili izuzetno dobri. Učenici naše škole su dobili certifikate o učešću i certifikat za mentorstvo.
 

Posjeta Srednjoškolskom centru Hadžići
Učenici devetih razreda su 23.03.2018. godine posjetili Srednjoškolski centar Hadžići u kojem je obilježen Dan škole - Dan otvorenih vrata..
 
 
 

Posjeta Austrijskoj ambasadi
Dana 20.03.2018. godine upriličena je posjeta Austrijskoj ambasadi za učenike koji su ostvarili najbolji uspjeh na kantonalnom takmičenju iz Njemačkog jezika. Ambasador gospodin Pammer upriličio je doček za prvih pet, najboljih  učenika i njihovih nastavnika u navedenoj ambasadi. Tom prilikom razgovarao je s učenicima o prilikama u Bosni i Hercegovini kao i njihovim planovima za budućnost.
 
 

Bosanska bajka
Pozorišna predstava „Bosanska bajka“ je izvedena u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana općine Hadžići pod pokroviteljstvom Općine Hadžići. Predstavu su gledali naši učenici VIII i IX razreda. Cilj je da se učenici osnovnih škola sa područja općine kroz pozorišnu predstavu upoznaju o vrijednostima i ljepotama njihove domovine.
 
 

Školska manifestacija povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti
Učenici naše škole su zajedno sa svojim nastavnicima obilježili 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečanom akademijom – aktivnostima školskih sekcija, izložbom likovnih i literarnih radova, a kao završnicu su realizirali svečani defile, kao poklon svim  građanima Općine Hadžići. Defile se kretao od škole kroz centralni dio Hadžića. Zaustavili su se ispred Općine gdje su odali počast svima koji su dali život za našu Domovinu. Predstavnici učenika su tom prilikom,  čestitali Dan nezavisnosti načelniku Općine g-dinu Hamdi Ejuboviću i uručili Zahvalnicu za podršku u realizaciji projekta „Škola skijanja“, gdje je svojim zalaganjem omogućio da svi učenici dobiju priliku da nauče skijati. Što je po saznanjima jedinstven primjer u Kantonu Sarajevo. Predstavnici Vijeća učenika su pustili balone u visine kao metaforu postavljenih ciljeva učenika i uposlenika OŠ „Hadžići.“
 
 

Projekat „Škole skijanja za učenike VI razreda“
U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u suradnji  s Općinom Hadžići i školom u periodu od 28.02.2018. do 13.03.2018. godine je realizovana „Škola skijanja“ za učenike VI razreda.
Učenici su boravili na svježem planinskom zraku, družili se i zabavljali, a istovremeno i savladali još jednu važnu vještinu.
 
 

Saradnja s policijom
Sigurnost učenika je osnovna pretpostavka svake društvene zajednice i kvalitete odgojno-obrazovnog rada. Posebnu pažnju posvećujemo edukativnim aktivnostima tokom odjeljenskih zajednica i roditeljskih sastanaka a koje se odnose na aktuelnosti kao što su sigurnost djece na internetu, prevencija maloljetničkog prestupništva i vršnjačkog nasilja, sigurnost djece u saobraćaju, itd..
Da bismo smanjili negativne pojave, škola  provodi  različite aktivnosti  s ciljem poboljšanja sigurnosti učenika. Kako se ne bi moralo djelovati tek na posljedice, u projektnim i partnerskim aktivnostima škole i policije, se vrši prevencija da bi se smanjile negativne pojave, odnosno da bi se njihovi uzroci mogli ukloniti.
Kao jedan od načina redovne saradnje s Policijskom stanicom Općine Hadžići, u mjesecu februaru su realizirani edukativni časovi i razgovori s učenicima od strane RPZ policajaca zaduženih za rad sa školama.
S učenicima I i II razreda realizirana je tema „Sigurnost učenika u saobraćaju“.
S učenicima VII i VIII razreda –  tema: „Vršnjačko nasilje“
Visoko sudsko i tužilačko vijeće u saradnji s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade, je s učenicima VI razreda realizirao i edukativnu radionicu na temu: „Lopov uvijek bude otkriven“.
Sve radionice su učenicima bile interesantne, imali su mnogo pitanja za predstavnike policije, te su usvojili neka nova znanja iz oblasti sigurnosti i prevencije negativnih pojava u društvu.
 
 
 

Profesionalna orijentacija učenika IX razreda
U utorak, 06.02.2018. god., a okviru profesionalne orijentacije, učenicima devetih razreda prezentirana su znanja i iskustva o starim zanatima od strane predstavnika Obrtničke komore Kantona Sarajevo i lokalnih privrednika. Prezentacija bila interaktivna,  zanimljiva i poučna za učenike.
 

Dan državnosti Bosne i Hercegovine
U petak, 24.11.2017. godine u holu naše škole je održana svečana priredba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine pod nazivom “Bosno moja cvijećem umivena”. Naši vrijedni učenici, zajedno sa svojim nastavnicima su se potrudili da uživamo u bogatom kulturno-zabavnom programu, a dio atmosfere možete vidjeti na slikama. Hvala svim roditeljima učenika, prijateljima naše škole i građanima na prisustvu i podršci našim učenicima, nastavnicima i školi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Posjeta kasarni "Zaim Imamović"
U četvrtak, 23.11.2017. godine, učenici VIII razreda naše škole su posjetili Kasarnu „Zaim Imamović“ u Pazariću povodom 1.decembra - Dana oružanih snaga BiH. Učenici su imali priliku učestvovati u jutarnjoj smotri i podizanju zastave, upoznati su s vojničkim životom, naoružanjem OS BiH i vojničkom kuhinjom u kojoj su pojeli svoje skromne užine.
Također su imali veoma edukativno predavanje o minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima na čemu se posebno zahvaljujemo organizatoru. Nažalost u našoj općini još uvijek ima mina i minsko sumnjivih prostora te kroz edukaciju želimo upozoriti nove naraštaje na opasnost od istih.
 
 
 

„Škola plivanja“ za učenike IV razreda
Za učenike IV razreda naše škole je u periodu od 13.11. do 23.11.2017. godine, na Olimpijskom bazenu Otoka, realizovan projekat “Škola plivanja“.
Školom plivanja obuhvaćeno je 55 učenika, koji su svakodnevno provodili po više od sat vremena s instruktorima plivanja pri čemu su učili ili usavršavali plivačke pokrete i vještine za samostalan i siguran boravak u vodi.
Učenici su s velikim nestrpljenjem čekali početak ovog projekta. Rado su u pratnji svojih učiteljica Senade Kapetanović, Amine Hujić i Sanele Morina, te pripravnice Anele Čaušević i roditeljke Elme Dedović, odlazili na časove plivanja i istinski uživali. Imali su osiguran prijevoz, stalni nadzor, prelijepo okruženje i mnogo volje za usvajanje novih znanja i vještina.
 
 
 

Zubomobil
U okviru programa prevencije i edukacije o oralnom zdravlju, našu školu posjetio je „Zubomobil“ (mobilna stomatološka stanica). Učenici III i IV razreda su imali priliku da dobiju važne informacije o oralnom zdravlju.
 
 

Učeničke ideje uz pomoć nastavnice čine fiziku zabavnom.
 
 

Degustacija pčelinjih proizvoda "Košćan"
Našu školu posjetili su članovi Udruženja pčelara „Košćan“ iz Hadžića i održali promociju pčelinjih proizvoda. Tom prilikom upoznali su učenike s osnovnim pojmovima o pčelarstvu nakon čega su učenici degustirali njihove proizvode.
 
 

Prijem prvačića
Svečano je danas bilo u našoj školi. Školska godina je započela intoniranjem himne, a svečanost upriličena povodom polaska prvih razreda se izdvaja. Priredbu za njih su izveli učenici drugih razreda sa svojim učiteljicama. Prvačićima i njihovim roditeljima dobrodošlicu je poželjela direktorica škole u ime naših učenika i uposlenika. Tradicionalno svake godine načelnik naše općine obraduje prvačiće ruksacima i priborom, a tako je bilo i ove godine. Uz prigodne poklone načelnik je najmlađim učenicima i njihovim roditeljima zaželio puno zdravlja i uspjeha..
Učitelji prvih razreda su: Ejubović Samir I1, Tepić Sanela I2 i  Šunj Selma I3. U školsku 2017/18. god. upisano je 74 prvačića.
Neka vam je sretno dragi prvačići!
 
 
 
 
 
 
 
 

Prvi dan škole u 17:00 sati održan je bazar na kojem su učenici razmjenjivali udžbenike.